2020-08-31 12:21:23• hírek • Szatmár.ro

Még mindig sok a tisztázatlan kérdés a tanévkezdést illetően

illusztráció/ freepik.com
illusztráció/ freepik.com

Szeptember 1-jétől, azaz keddtől hivatalosan kezdetét veszi az új tanév, viszont egyelőre még minden oktatási intézmény vezetője igen bizonytalan annak tekintetében, milyen forgatókönyvet követve lehet idén, szeptember 15-étől levezényelni a tanévkezdést, és az azt követő heteket, hónapokat.

A Szatmár.ro megkeresésére több szatmári iskola igazgatója véleményt formált, és mindannyian úgy nyilatkoztak: nehéz bármilyen konkrétumról is beszélni jelen pillanatban, viszont bíznak benne, hogy minden gyermek, egészségesen, fizikai valójában az iskola falai között kezdheti meg az idei tanévet.

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium iskolaigazgatója így fogalmazott: „Túl sok információt egyelőre nem kaptunk. Természetesen tudjuk, mi is, hogy több forgatókönyv jöhet számításba, viszont, hogy pontosan melyiket alkalmazva kezdhetjük meg a tanévet, egyelőre nem kézenfekvő. Iskolaszinten készítettünk egy felmérést, melynek fényében több lehetőség megvalósítását is kidolgoztuk, de várjuk, hogy melyiket léptethetjük majd életbe. Amennyiben online kellene megkezdeni a tanévet, azt is meg tudnánk oldani, ahogy azt márciusban is megoldottuk, talán most nagyobb tapasztalattal, viszont bízunk benne, erre nem kerül majd lehetőség, mert meglátásunk szerint a sok előnye mellett, mégsem megfelelő ez a módszer az oktatás gyakorlására.



Viszont amennyiben a klasszikusnak nevezhető módon kezdődik meg a tanév, elmondhatom, hogy a Kölcseyben az egyméteres távolságtartás betartása mellett is lesz minden diák számára hely, mindannyian be fognak férni az osztályokba. Több helyen átforgattuk a padokat, ahová pedig lehetett egyszemélyes padokat helyeztünk el. A nagyobb létszámú osztályok nagyobb-, a kisebb létszámú osztályok pedig értelemszerűen kisebb osztálytermekbe kerülnek. Az elemi osztályok pedig az udvaron lévő épületbe fognak átköltözni.

Ugyanakkor a fertőtlenítést folyamatosan folytatjuk, viszont annak örülnénk, ha a takarítószemélyzetet bővíthetnénk további néhány fővel, mivel ez egy hatalmas nagy munka öt ember számára, ugyanis jelenleg ennyi takarítója van a tanintézménynek. Bízunk abban, hogy legalább efelé lesz valami pozitív elmozdulás. A bentlakás életét is igyekszünk úgy megszervezni, hogy ott is kivitelezhető legyen az egy-, másfél méteres távolság betartása. Mi pedig reménykedünk abban, hogy az egészségügyi előírások betartása mellett megkezdődhet a tanév és taníthatunk” – fogalmazott az iskolaigazgató.

Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, elmondta, abban bízik, hogy ha ez a járvány a mostanihoz képeset nem válik súlyosabbá, akkor elkezdhető lesz a rendes tanítás. Viszont a remény mellett félelmeket is táplál az előző évek tapasztalatait ismerve: hiszen jól tudjuk, az iskolakezdéssel az egyszerű influenzás megbetegedések száma is évről évre megnő, és sok hiányzóval kell ilyenkor ősszel számolni. Viszont ha idén a koronavírus járvánnyal is számolni kell, akkor könnyen lehet, hogy a törvény értelmében, intézményi szinten, adott esetben egyik napról a másikra át kell majd állni az online oktató-nevelő folyamatokra.



„Éppen ma volt vezetőtanács-ülésünk, ahol szintén kifejtettem azt, hogy fel kell készülnünk arra az eshetőségre is, hogy adott ponton átállunk az online oktatásra, majd adott esetben ismét folytathatjuk a tanulást és tanítást itt az iskola falai között. Viszont mi iskolai szinten igyekszünk minden felmerülő problémára megoldást találni” – fogalmazott Ádámkó.

Elmondta még, hogy a vezetőségi tanács úgy döntött, a soron következő tanévben meghatározatlan időre az iskola falai között nem lesz diákétkeztetés, a félórás ebédszünet ugyanolyan tízperces szünet váltja majd fel, mint amilyen a többi óra között szokott lenni. Az étkeztetést idén csak az óvodában és a bentlakásban biztosítják.

Póti Eduárd, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója szintén úgy nyilatkozott: „Nehéz bármi konkrétumot is megfogalmazni a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, hiszen még minden olyan bizonytalan.



Amennyiben meg tudjuk kezdeni a tanévet az iskola falai között, a távolságtartási előírások betartása mellett is fogadni tudjuk diákjainkat, viszont amennyiben az esetszámok nőni fognak, kénytelenek leszünk átállni online oktatásra. De bízunk benne, hogy ennél kedvezőbb lehetőségeknek nézünk elébe. A Református Gimnázium készen áll minden forgatókönyvre, viszont tény, hogy az idei tanév se lesz egyszerű. Készülünk, és reméljük, hogy minden gyerek jöhet majd iskolába.” – mutatott rá Póti Eduárd.

Gnándt Zoltán, a Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója a már gyakorolt módszerekre támaszkodva, mondván, azok a szabályozások, amelyek az elmúlt tanév végén, a nyolcadik osztályos diákok felkészítésekor érvényben voltak, idén is jók lehetnek.



„A legfontosabb a maszkviselés, a fertőtlenítés és a távolságtartás. Ezzel készülünk, és ezek függvényében vizsgáltuk meg osztálytermeinket, hogy meg tudjuk-e őrizni a diákok közti egyméteres távolságot. Tehát amennyiben pedig ez alkalmazható lesz, mindenkinek lesz helye, minden osztály be fog férni saját termébe” – ecsetelte az igazgató.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy úgy tűnik az arcmaszkok beszerzését tekintve nem fog segítséget kapni az iskola, így azokat minden szülő saját gyermeke számára kell majd biztosítsa, viszont a pedagógusok számára arcpajzsot vásárol az iskola, így a tanárok és tanítók érthető módon adhatják le majd a tananyagot. Ezen felül megmarad a testhőmérséklet mérés, megmarad a be-, és kilépés rendje, két ajtón léphetnek be, és másik két ajtón távozhatnak a diákok az épületből. A folyosók fel lesznek címkézve, szalagozva, ezzel teremtve meg a közlekedési útvonalakat.

„Viszont egyelőre valódi konkrétumot még senkitől nem kaptunk. Állunk, és várunk, hogyan is kezdhetünk. Viszont mivel a nyolcadikosok felkészítésekor ezek a szabályok voltak érvényben, úgy gondoljuk ezt most is használni tudjuk. Ugyanakkor el kell mondanom azt is, hogy idén nem lesz hagyományos tanévnyitó, viszont az előkészítő osztályosok számára szeretnénk szervezni egy találkozást, hiszen úgy gondoljuk, kell legyen egy olyan pont az életükben, amelyik elválasztja az óvodát az iskolától. A többi osztály számára osztálytermen belül egy-egy osztályfőnöki óra van kilátásban, a helyzetről való tájékoztatás érdekében.” – mutatott rá Gnándt.

Az iskola természetesen az oktatás online történő lehetőségeire is készül: ezzel kapcsolatban az igazgató elmondta, szeretnének úgy a diákok, mint a pedagógusok számára egy gyorstalpalót is szervezni, bemutatva, hogyan is működnek azok az online felületek, amelyeket használva zökkenőmentesen történhet a tanulás.

Ugyanakkor azok a diákok akik nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel, az iskola nekik táblagépekkel tud majd segíteni, mivel jelen pillanatban 32 táblagép áll a intézmény rendelkezésére, illetve szükség esetén a készlet bővítésére is látnak lehetőséget.

Továbbá egy karantén-terem kialakítását is sikerült megvalósítani, így abban az esetben, ha valamelyik diák esetében a koronavírus tünetei mutatkoznának, de a szülő nem tudja azonnal hazavinni a diákot az iskolából, ebben a teremben lehetőség lesz őt a tanórák végéig elkülöníteni a többiektől.


„Ugyanakkor van egy erős megérzésem, mely szerint október 1-jétől, de lehet már előbb át kell állni az online oktatásra, mivel ahhoz hogy ez elkerülhető legyen, hatalmas fegyelmezettségre volna szükség. Viszont a jelenlegi esetszámokat tekintve, kevés esélyt látok rá, hogy egy, az egész országra vonatkozó szabályozással ne rendelnék el az online oktatás újrakezdését. De bízzunk benne, hogy nem lesz igazam” – tette hozzá az igazgató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: